Sunday, October 9, 2016

11 راه برای اینکه در اتوبوس سفر شبانه‌ی راحت‌تری داشته باشیم


انتخاب اتوبوس‌های شبانه اغلب انتخاب فوق‌العاده‌ای برای سفر کردن است. نه فقط به این خاطر که شما بخش زیادی از زمانی که در اتوبوس خواهید بود را جبران می‌کنید، بلکه به این خاطر که می‌توانید به جای خریدن بلیت هواپیما و یا گرفتن اتاق در هتل، سوار اتوبوس شوید و بدین ترتیب در هزینه‌هایتان هم حسابی صرفه‌جویی کنید.

قبل از اینکه بخواهید برای سفر شبانه‌تان سراغ بلیت‌های ارزان و اتوبوس‌هایی با صندلی‌هایی معمولی بروید، خوب فکر کنید. این سوال را بپرسید که آیا این اتوبوس ارزان به اندازه‌ی کافی ایمن هست و در مورد نگهداری‌اش دقت خرج می‌شود؟ (مثلا آیا لاستیک‌هایش به موقع تعویض می‌شوند؟) آیا دو راننده داخل اتوبوس هستند تا جای‌شان را با یکدیگر عوض کنند یا فقط یک راننده در کل مسیر آن را می‌راند؟ همین‌طور به وضعیت راحتی‌تان در صندلی‌ها و اینکه مجبور شوید در فاصله‌ی نزدیک کنار شخص دیگری بنشینید هم فکر کنید. با سبک سنگین‌کردن این مسائل احتمالا به این نتیجه می‌رسید که انتخاب بلیتی گران‌تر اما باکیفیت‌تر کار درست‌تری خواهد بود.
خیلی وقت‌ها اتوبوس یک یا دو بار کنار رستوران‌های بین راهی توقف می‌کند. بعضی وقت‌ها غذای این رستوران‌ها خوب و بهداشتی است، اما هیچ تضمینی نیست که شرایط همیشه این‌طور باشد. ممکن است صرف یک وعده غذای غیر بهداشتی شما را برای مدت‌ها مریض کند. بنابراین بهترین کار این است که همراه خودتان خوراکی‌های مفید و مغذی داشته باشید تا بتوانید به‌جای وعده‌های غذایی از آن‌ها استفاده کنید. خوراکی‌هایی مثل انواع آجیل، میوه‌ها و مواد پروتئینی غیرفاسدشدنی می‌توانند انتخاب‌های بسیار خوبی باشند.
مسافرت‌های شبانه بین 6 تا 12 ساعت طول می‌کشند. در طول این مدت شما با صداهای مزاحمی مثل صدای بلند تلویزیون، موسیقی‌های ناخواسته، افرادی که خر و پف می‌کنند و صدای صحبت‌کردن بقیه و همین‌طور صدای حرکت و توقف اتوبوس مواجه می‌شوید. بنابراین هدفون‌های خوبی همراه داشته باشید (هدفون‌هایی که می‌توانند صداهای مزاحم را حذف کنند بهترین‌اند) که این صداهای مزاحم را حذف کنند و اجازه بدهند به موسیقی انتخابی خودتان گوش کنید. اگر قصد مطالعه دارید مطمئن شوید که چراغ مطالعه‌ی کوچکی را همراه دارید، چون زیاد پیش می‌آید که چراغ مطالعه‌ی روی سقف اتوبوس کار نکند.

Thursday, October 6, 2016

چطور در یک سفر اتوبوسی طولانی حوصله مان سر نرود؟




مسافرت‌های طولانی با اتوبوس خیلی زود می‌تواند حوصله‌ی آدم را سر ببرند. مثلا فکر کنید پیرزنی کنار دست‌تان نشسته و خوابش برده، پسربچه‌ی سه ساله‌ای اسباب‌بازی‌اش را مدام به پشتی صندلی‌تان می‌کوبد و یا دختر پانزده ساله‌ای در صندلی مقابل‌تان دست از حرف‌زدن با تلفن بر نمی‌دارد. خوب این‌ها شرایط ناخوشایندی است که هر شخصی ممکن است به آن‌ها دچار بشود، با این حال اُمیدتان را از دست ندهید! در ادامه پیشنهادهایی داریم که با استفاده از آن‌ها می‌توانید خودتان را سرگرم کنید و سختی مسافرت طولانی را آسان.

Wednesday, October 5, 2016

بوشهر


بوشهر این شهر زیبای آرمیده بر کنار خلیج، قدمتی بسیار کهن و تاریخی پر فراز و نشیب دارد. سرزمین لیان، به عنوان یکی از نواحی تحت حکومت هخامنشیان، محل ظهور تمدنی است که نهایتا به ظهور شهری به نام ریشهر و پس از آن بوشهر منجر شده است. با این حال قدمت بوشهر به دورانی بس فراتر باز می‌گردد. در دوران تمدن پیشاآریایی عیلام، سکونت‌گاه‌هایی نیز در حوزه هلیل‌رود و مناطق کنونی بوشهر وجود داشته است. مردم این ناحیه تمدن و آیین خاص خود را داشته‌اند و احتمالا جزو سلسله‌های تابع حکومت مرکزی عیلام بوده‌اند.

بسیاری از شهرهای امروزی ما علی‌رغم تاریخچه‌ی طولانی‌یی که دارند، به دلایل مختلف ( اعم از تغییر سیاست حکومت‌ها، جنگ‌ها و ویرانی‌ها، خشکسالی‌ها و مسائلی از این دست) حیات خود را از دست می‌دهند و شهری در کنار آن‌ها یا در همان محدوده پا به عرصه‌ی وجود می‌گذارد. بوشهر نیز با وجود چنین پیشینه‌ی طولانی، شهری است که قدمت آن به حدود سیصد سال پیش باز می‌گردد. ابومهیری، پسر یکی از ملوانان نادر شاه بوشهر را پایه‌گذاری کرد، چرا که نادرشاه قصد داشت نیروی دریایی قدرتمندی تشکیل دهد و بدین منظور نیازمند شهری بود تا از آن به عنوان پایگاه و مقر نیروی تازه تاسیس خویش استفاده کند.
بوشهر امروز گرچه بخش زیادی از بافت تاریخی خود را از دست داده و مورد بی‌مهری‌های فراوان قرار گرفته ، با این حال هنوز هم بندری مهم است. بوشهر یکی از دروازه‌های مهم برای مبادلات تجاری و ارتباط با آب‌های جهانی از طریق خلیج فارس است و به دلیل جای‌دادن تنها نیروگاه اتمی ایران، از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است. پایگاه ششم شکاری بوشهر محل استقرار جنگنده‌های استراتژیک اف14 تامکت است و خلبانان شجاع این نیرو، به حراست از آسمان ایران اسلامی در مقابل تهدیدهای هواگردهای آمریکایی مشغول‌اند. در سال‌های دفاع مقدس نیز این دلاوران پایگاه نیروی هوای بوشهر بودند که در کنار سایر پایگاه‌ها وظیفه‌ی اصلی حفاظت از ناوگان نفت‌کش‌ها را در مقابل جنگنده‌ها و بالگردهای بعثی بر عهده داشتند و در این راه سر سوزنی فروگذاری نکردند. شهدایی چون سید جلال توکلی که اولین شهید نیروی هوایی نیز محسوب می‌شود و علیرضا یاسینی که در سال‌های پس از جنگ بر اثر سانحه‌ی هوایی به مقام شهادت دست یافتند، از افتخارات بوشهر و نیروی هوای فداکار آن هستند که بر نقش بی‌بدیل این غیور مردان در دفاع از میهن صحه می‌گذارند.

Tuesday, October 4, 2016

توصیه های تغذیه ای برای سفر


 مطمئن ترین راه این است که غذای ساده ایی در منزل تهیه کنید ودر یک ظرف خنک با خودبردارید. غذایی که برای بین راه تهیه می کنید ، نباید آبکی باشد.غذاهای آبکی مثل انواع خورش ها ، سریعتر فاسد می شوند چون میکربها وباکتریها در فضای مایع ، محیط مناسبتری برای رشد وتکتیر دارند. غذاهای خشک مثل انواع کوکو ها ( کوکوی سبزی ، سیب زمینی )، کتلت ، شامی ، انواع دلمه ها ، انواع پلوها ( عدس پلو ، لوبیا پلو ) همراه با گوجه فرنگی ،کاهو وخیار تازه و لیمو ترش که خوب شسته شده اند غذاهای مناسبی برای سفر ند . غذایی را که برای سفر اماده می کنید ، در طول راه کاملا خنک نگهدارید. غذاهایی مثل سالاد الویه ، کالباس وسوسیس که سریعتر فاسد می شوند برای سفر مناسب نیستند 
اگر مایلید صبحانه را در طول راه میل کنید ، می توانید از منزل ، پنیر ، گوجه فرنگی ، خیار ، ویا تخم مرغ آب پز وسفت وکمی مربا یا عسل به همراه یک فلاسک آبجوش برای چای با خودتان بردارید ودربین راه با نان محلی داغ وتازه نوش جان کنید . پنیر ، سرشیر ، خامه محلی معمولا از شیر پاستوریزه نشده تهیه می شود و مصرف آنها خطر ابتلا به بیماری تب مالت را به همراه دارد ویا ممکن است بدلیل کهنگی ، خطر مسمومیت واسهال واستفراغ را بدنبال داشته باشد . از شیر محلی هم به این دلیل که پاستوریزه نشده است استفاده نکنید مگر اینکه آنرا به مدت ۱۰ دقیقه درحال هم زدن بجوشانید. از خرید ومصرف چیپس هایی که بصورت فله عرضه می شوند خودداری کنید.این نوع چیپس ها معمولا حاوی مقدارزیادی نمک وروغن است و ممکن است روغن مورد استفاده در تهیه انها کیفیت مطلوبی نداشته باشد ، به این دلیل ، مصرف انها حتی می تواند سرطانزا باشد.بچه ها علاقه وافری به خوردن کالباس وسوسیس دارند و با این دلیل ، خانواده ها در طول سفر برای اینکه هم غذای مورد علاقه فرزندان را فراهم کرده باشند و هم وقت زیادی صرف تهیه غذا نکنند ، کالباس وگوجه فرنگی وخیار شور را به عنوان غذای بین راه انتخاب می کنند. احتمال فسادپذیری کالباس زیاد است وبنابر این برای سفر اصولا توصیه نمی شود.از گوشت هایی که در هوای ازاد آویزان شده به فروش می رسند ،بخصوص در فصل تابستان استفاده نکنید . به دلیل هوای گرم ، انواع میکربها وتخم انگل ها با مصرف این گوشتها که ممکن است خوب هم پخته نشده باشند ، به بدن منتقل می شود.

Sunday, October 2, 2016

6 رستوران عجیب و غریبی که واقعا ارزش دیدن دارند!


تصور کنید از شما می‌خواهند که روی آسمان غذا بخورید. حتما فکر می‌کنید که طرف مقابل قصد شوخی‌کردن با شما را دارد ولی این ایده را مجموعه رستوران‌های " شام در آسمان" عملی کرده‌اند! سازه‌هایی معلق به وسیله امکاناتی که در آن‌ها تعبیه شده این اجازه را می‌دهند تا مشتریان بتوانند بر روی صندلی‌های مخصوصی بنشینند و در حالی که زیر پاهایشان هیچ‌چیزی به جز یک صفحه فلزی قرار ندارد، در محیطی کاملا باز و در اوج آسمان غذای‌شان را میل کنند. تجربه صرف غذا در این رستوران می‌تواند بسیار مهیج و خاطره‌انگیز باشد، فقط به این شرط که از ارتفاع نترسید و احیانا ناراحتی‌های قبلی هم نداشته باشید!
تصور کنید چقدر لذت‌بخش خواهد بود  در یک روز گرم تابستانی نه کنار دریا و رودخانه که این‌بار داخل آبشار بنشینید و غذا بخورید. این رستوران فیلیپینی با قرار دادن میز و صندلی‌هایش در داخل بستر یک آبشار علاوه بر اینکه به مشتریان اجازه می‌دهد از صدا و هوای خنک پیرامون آبشار لذت ببرند، بلکه آن‌ها را وادار می‌کند تا کفش‌هایشان را دربیاورند و در حالی که پاهایشان را داخل آب خنک رودخانه کرده‌اند، غذایشان را میل کنند. البته این رستوران محبوب بچه‌ها هم هست چون می‌توانند زیر آبشار بروند و تنی به آب بزنند.
فیلم کارخانه شکلت‌سازی را که یادتان هست؟ همانی که چارلی برنده بازدید از کارخانه شکلت‌سازی محبوبش می‌شد و از دنیای عجیب و غریب داخل آن شگفت‌زده می‌شد. حالا رستورانی در اوهایو آمریکا با بازسازی دقیق دکور این کارخانه و طراحی دسرهایی خاص که همگی با خامه و شکلات ساخته شده‌اند، شما را به این دنیای جادویی و اسرارآمیز دعوت می‌کند. در این رستوران علاوه بر دکور بی‌نظیر پیش‌خدمت ها هم آرایشی مشابه شخصیت‌های این فیلم دارند، ضمن اینکه انواع غذاهایی دریایی، استیک، پاستا، برگر و ساندویچ هر ذائقه‌ای را راضی نگه می‌دارند.
امواج خروشان سواحل شمالی دریای مدیترانه و صخره‌ها و پرتگاه‌های مخوف آن را حتما در فیلم‌های جنایی و ترسناک دیده‌اید. سواحلی که برعکس سواحل ماسه‌ای و آفتاب‌گیر معمولا بازدیدکننده‌ی زیادی ندارند، به جز آن‌هایی که دوست دارند به تجربه‌های متفاوت و هیجان‌انگیزی دست بزنند. رستوران پرتگاهی درست در لبه‌ی یکی از همین صخره‌ها ساخته شده و به مشتریان اجازه می‌دهد تا غذایشان را در حالی میل کنند که بخشی از سازه‌ی رستوران بر روی دریا معلق مانده و تنها حفاظی شیشه‌ای میان میز آن‌ها و پرتگاه حائل شده است. در این رستوران لوکس علاوه بر اینکه غذاهای بسیار خوبی پیدا می‌کنید می‌توانید تجربه‌ی هیجان‌انگیزی از دیدن منظره‌ی امواج خروشان و لرزش ناشی از برخوردشان با صخره‌ها داشته باشید.

Saturday, October 1, 2016

مروری بر تاریخ پرافتخار اتوبوس‌سازی بنز

داستان بنز، داستانی کم‌وبیش شناخته‌شده است. در دو دهه‌ی منتهی به پایان قرن نوزدهم مخترعان، مهندسان و تکنسین‌های اروپایی و آمریکایی تلاش می‌کردند تا براساس تکنولوژی‌های زمان خودشان بتوانند به تولید وسائل نقلیه موتوری دست بزنند. این روند که با تولید دیگ بخار و پس از آن لوکوموتیو بخار و وسائل نقلیه‌ی سبک مثل دوچرخه شروع شده بود، رفته‌رفته ابعاد وسیع‌تری پیدا می‌کرد و انبوهی از ایده‌ها و اختراع‌ها برای رسیدن به تولید صنعتی و تصرف بازار با یکدیگر رقابت می‌کردند.
در سال 1895 کارل بنز اولین اتوبوس موتوردار جهان را ساخت. سال‌ها قبل از اینکه شریک دیگرش گوتلیب دایملر به این فکر بیفتد. سه سال بعد این دو مرد بزرگ دنیای خودروسازی همکاری‌شان را با یکدیگر آغاز کردند. از سال 1898 دایملر-بنز و دیگر رقبایشان به صادرات محصولات‌شان به انگلستان مشغول شدند. بازار انگلیس و ولز برای شرکت‌های نوظهور اتوبوس‌ساز دارای جذابیت زیادی بود. دایملر-بنز برای موفقیت بیشتر، با شریکی محلی به نام میلنز همکاری کرد. اولین محصول دایملر-میلنز در 1902 وارد بازار شد و این دو شرکت تا شروع جنگ جهانی اول با یکدیگر به همکاری پرداختند.
باید توجه کرد که تا پیش از دهه‌ی 50 میلادی، اتوبوس‌ها مستقلا طراحی و توسعه پیدا نمی‌کردند، بلکه بر پایه شاسی کامیون‌ها و خودروهای باری ساخته می‌شدند. مرسدس بود که در 1951 اولین اتوبوسی را روانه بازار کرد که مستقلا به عنوان اتوبوس طراحی شده بود. این اتوبوس که O6600 H نام داشت ارتفاع کمتری نسبت به اتوبوس‌های قبلی داشت و با پیشرانه‌ای که 145 اسب بخار قدرت تولید می‌کرد به سیستم تعویض الکتریکی دنده‌ها مجهز بود. سه سال بعد اولین اتوبوس نیمه‌یکپارچه (به لحاظ ارتباط بین شاسی و بدنه) هم توسط مرسدس معرفی شد. مزیت اتوبوس‌های نیمه‌یکپارچه وزن کمتر و پایداری و استقامت بیشتر اتوبوس در پیچ‌ها و مانورها بود. این اتوبوس که O321 H نام داشت همین‌طور اولین اتوبوسی هم بود که از فنر پیچ‌ها در سیستم تعلیق‌ جلو بهره می‌برد. این مدل که به پیشرانه‌های 110 و 126 اسب بخاری تجهیز شده بود، توانست نزدیک 30 هزار دستگاه در سطح جهان فروش داشته باشد و رکورد فروش اتوبوس را بشکند. O321 H تا امروز هم یکی از موفق‌ترین اتوبوس‌های بنز محسوب می‌شود.
آرژانتین و ترکیه نیز دو کشور دیگری بودند که مرسدس‌بنز در آن‌ها کارخانه‌ی تولید اتوبوس دایر کرد. هر دوی این کشورها به عنوان بازوهای اجرایی دایملر در خارج از مرزهای آلمان ایفای نقش می‌کردند و به این منظور ساخته شده بودند تا علاوه بر استفاده از نیروی کار ارزان کشورهای جهان سوم، دسترسی به بازارهای همجوار نیز برای مرسدس آسان‌تر باشد و با توجه به نفوذی که این سایت‌های تولیدی در کشور خودی و کشورهای همسایه داشتند، می‌توانست به موفقیت بیشتر محصولات هم در بازارهای مختلف کمک کند.
در حال حاضر به جز مینی‌بوس‌ها که انواع مشابه ون تا نمونه‌های بزرگ‌تر را شامل می‌شود، مرسدس‌بنز به طور عمده در دو بخش اتوبوس‌های شهری و اتوبوس‌های بین شهری محصول تولید می‌کند. در بخش اتوبوس‌های شهری سیتارو RL محصولی است که روی خط تولید این شرکت آلمانی قرار دارد. این اتوبوس شهری پیشرفته با بهره‌بردن از تکنولوژی‌های روز مرسدس که شامل پیشرانه‌های دیزلی مجهز به فناوری بلوتک می‌شود، دو سال زودتر از الزامات قانونی اتحادیه اروپا به استاندارد یورو 6 دست پیدا کرده است. سیتارو RL به جدیدترین امکانات رفاهی برای راننده مجهز است و سامانه‌های ایمنی چون پایداری الکترونیکی (ESP) امنیت فعال آن را تضمین می‌کنند.
در بخش اتوبوس‌های بین شهری نیز توریسمو یکی از پیشرفته‌ترین اتوبوس‌های حال حاضر جهان و گل سرسبد محصولات مرسدس‌بنز است. پیشرانه‌های 360 و 428 اسب بخاری حق انتخاب‌هایی هستند که قدرت لازم برای عملکرد عالی اتوبوس را فراهم می‌کنند. مرسدس بر روی این اتوبوس‌ علاوه بر سامانه‌های ایمنی چون سامانه ضد لغزش (ASR)، پایداری الکترونیکی و ترمزهای ضد قفل (ABS) سیستم جدیدی را هم به نام DBL تدارک دیده. DBL که به معنای محدودکننده ترمزهای متوالی است، زمانی که اتوبوس در جاده‌های پر از سربالایی و سرپایینی حرکت می‌کند وارد عمل شده و با در نظر گرفتن حداکثر سرعت مجاز اتوبوس، در صورتی که خودرو از این سرعت تجاوز کند اول انژکتورهای موتور را خاموش می‌کند و در صورت نیاز به وسیله‌ی ریتاردر از سرعت اتوبوس کم می‌کند. به این ترتیب نه تنها عملکرد ترمزهای خودرو به خاطر استفاده‌ی بیش از حد دچار مشکل می‌شود و نه در صورت سهل‌انگاری راننده اتوبوس در جاده‌های کوهستانی بیش از حد مجاز سرعت پیدا می‌کند. سیستم تعلیق هوشمند نیز با افزایش سرعت خودرو از ارتفاع اتوبوس کم می‌کند تا پایداری و تعادل آن افزایش پیدا کند.

Thursday, September 29, 2016

اصفهان


اصفهان نیز همچون هر شهر با پیشینه‌ی طولانی، نام‌های متعددی به خود گرفته و روایت‌های بی‌شماری در مورد وجه تسمیه آن ذکر شده است. یهودیه گرفته تا اسپهان، اسپادانا، صفاهان، جی و نام‌های دیگر در متون تاریخی برای نام‌گذاری شهری که امروز آن را به نام اصفهان می‌شناسیم به کار گرفته شده‌اند. با این حال آنچه مسلم است تشکیل هسته‌ی اولیه‌ی شهر توسط مهاجران یهودی است که توسط بخت‌النصر کوچانده شده بودند. پس از آن اصفهان در دوره‌های اشکانی و ساسانی به یکی از شهرهای نسبتا مهم و پشتیبان پایتخت حکومت تبدیل می‌شود. در دوره‌ی اسلامی ضمن حفظ وضعیت شهر باستانی جی، مجموعه‌ی جدیدی از سکونتگاه با نام شارستان یا شهرستان در پیرامون هسته‌ی قدیمی ساخته می‌شود و این سنگ بنایی می‌شود برای اصفهان امروزی.
اولین دوران شکوهمندی اصفهان در سال‌های پس از اسلام را باید در دوران حکومت دیلمیان جستجو کرد. در سال 319 هجری قمری، مردآویج پادشاه این سلسله، اصفهان را به پایتختی برمی‌گزیند و اقدام به برگزاری جشن باستانی سده می‌کند. سلجوقیان نیز هرچند در کش‌وقوس جنگ، خرابی‌های زیادی به شهر وارد می‌کنند اما پس از تصرف آن، تمام تلاش‌شان را به کار می‌بندند تا اصفهان را از نو بسازند. وضعیت آبادانی شهر تا به آن جا پیش می‌رود که طغرل پادشاه مقتدر سلجوقی تصمیم می‌گیرد تا پایتخت حکومتش را از ری به اصفهان منتقل کند. در همین دوران سلجوقیان است که با تدبیر وزیر با کیفیتی چون خواجه نظام‌الملک طوسی، بناهای بسیار ارزنده‌ای در شهر ساخته می‌شود و اولین آثار تاریخی‌ای که امروز در اصفهان آن‌ها را مشاهده می‌کنیم، پایه‌گذاری می‌گردد.
اما شکوه واقعی اصفهان از باید در دوران صفوی جستجو کرد. وقتی شاه عباس به خاطر طبیعت اصفهان و همین‌طور دور کردن پایتخت از مرزها و تهدیدهای اطرافیان پایتخت را از قزوین به اصفهان منتقل می‌کرد، بی‌شک رویای پایتختی را می‌دید که شایسته‌ی سال‌های فرمانروایی مقتدرانه‌اش باشد. رویایی که خیلی زود رنگ حقیقت گرفت و اصفهان با مجموعه‌ای از میدان‌ها، مجموعه‌ها و بناهای ارزشمند که با ظرافت و دقت و هنرمندی فراوانی طرح‌ریزی و ساخته شده بودند به سرآمد شهرهای هم‌عصر خودش در ایران تبدیل شد. زیبایی اصفهان در این دوره به حدی بود که سفرا و جهانگردهای اروپایی که به ایران سفر کرده بودند و اغلب در دربار شاه عباس منزل داشتند، با وجود تمام علاقه‌ و تعصبی که به شهرهای خودشان داشتند، نمی‌توانستند منکر جذابیت و آراستگی اصفهان شوند.
زیبایی اصفهان در دوره‌ی دیگر پادشاهان صفوی تکمیل شد. حتی با وجود تخریب‌هایی که در زمان حکومت حاکمان قاجاری صورت گرفت باز هم اصفهان توانست یکی از زیباترین شهرهای ایران باقی بماند. امروز هم اصفهان بیش از هر چیزی به جذابیت‌های تاریخی‌اش شناخته می‌شود. توریست‌های بسیاری از کشورهای اروپایی و آسیای دور به اصفهان می‌آیند تا شگفتی‌های به‌جا مانده در طول تاریخ را از نزدیک مشاهده کنند. تجربه‌ی لذت پژواک صدا در زیر گنبد خوش نقش‌ونگار شیخ‌ لطف‌الله، ایستادن در میدان نقش جهان و دقیق‌شدن در تناسبات بی‌نظیر آن و راهکار خلاقانه‌ی معماران ایرانی در چیدمان فضا و تفکر در نقوش کاشی‌کاری‌های مسجد شاه؛ همگی تجربه‌هایی فوق‌العاده‌اند که هیچ انسانی نمی‌تواند بی آنکه تحت تاثیر آن‌ها قرار بگیرد و زبان به تحسین‌شان نگشاید، از کنارشان بگذرد.
دیدنی‌های اصفهان بسیار پر تعدادند. مجموعه‌ی چهارباغ که میدان نقش جهان گل سرسبد آن محسوب می‌شود یکی از دیدنی‌ترین مکان‌های اصفهان است. مسجد شیخ لطف‌الله، مسجد شاه، کاخ عالی قاپو و بازار در کنار خود میدان، یادگارهایی به جا مانده از دوران صفوی‌اند که هنوز هنر معماران چیره‌دست صفوی و هنرمندانی چون میرعماد را به نمایش می‌گذارند. کاخ‌های هشت‌بهشت و چهلستون با تزئینات فوق‌العاده و موقعیت خاص‌شان، مکان‌هایی هستند که نمی‌توان از دیدن‌شان صرف نظر کرد. پل خواجو و سی و سه پل با زاینده‌رودی که حتی با وجود خشک بودن هم جذاب است، برای ساعت‌ها استراحت و لذت‌بردن از منظره‌های متنوع گزینه‌هایی عالی‌اند. منارجنبان، مسجد جامع و کلیسای وانک و دیگر مساجد و خانه‌های تاریخی در کنار هتل‌های لوکس و باکیفیتی چون عباسی، تجربه‌ی بی‌نظیری از گشت و گذار در بافت تاریخی اصفهان بر جای می‌گذارند. حتی می‌توان به محله‌ی جلفا نیز سری زد و از کافه‌های به‌روز و فرهنگ خاص این منطقه لذت برد.
تاریخ اصفهان تنها به جذابیت بناها و معماری‌های شکوهمند آن خلاصه نمی‌شود. حضور و یاد بزرگانی چون میرفندرسکی، شیخ بهایی، رضا عباسی، جلال‌الدین همایی، هاتف اصفهانی، جلیل شهناز، حسن کسائی، محمدعلی جمالزاده، شیخ صدوق، علامه مجلسی و محمود فرشچیان در تار و پود این شهر رفته است؛ در تار و پود تک‌تک شاهکارها و کاشی‌کاری‌ها، در تمام رنگ‌ها و نقش و لعاب‌های گنبدها و دیوارها و طاق‌های مسجدها و کاخ‌ها و مدرسه‌های این شهر...اصفهان تاریخی است که تجسم فضایی پیدا کرده و چقدر لذت‌بخش خواهد بود تنفس در چنین فضایی.

Wednesday, September 28, 2016

10 ترمینال اتوبوس برتر جهان به لحاظ طراحی



در ذهن خیلی از مردم ایستگاه‌های اتوبوس میانه‌ای با طراحی‌های خوب ندارند. در عوض خیلی‌ها تصور می‌کنند که فرودگاه‌ها یا حتی ایستگاه‌های قطار هستند که در آن‌ها معماری نوآورانه و خوش‌استیل به کار گرفته می‌شود. اما در این بین استثناهایی هم وجود دارد که مثل الماس در بین نمونه‌های عادی و خسته‌کننده می‌درخشند. به لحاظ سبکی این ایستگاه‌ها معماری‌های متفاوتی دارند. بعضی مثل ایستگاه پرستون معماری بروتالیستی (سبکی از معماری که در آن بتن و مصالح خشن به شکل عریان استفاده می‌شوند، نظیر سردر دانشگاه تهران یا بنای پست مرکزی تبریز) دارند و بعضی هم جنبه‌ی نمایشی پیدا می‌کنند و مثل ایستگاه اتوبوس بیمارستان اسپارن سوئیس، مردم آن را به چانه‌ی نهنگ تشبیه می‌کنند.

1.ایستگاه اتوبوس بیمارستان اسپارن سوئیس 

2.ترمینال اتوبوس پول انگلیس 

3.دفتر و ترمینال مرکزی شرکت آریو پرتغال 

4.ترمینال شهر اِسلاف انگلیس

سایه‌بان آلومینیومی 130 متری با حرکتی درخشنده و سیال، سازه‌ی دو طبقه‌ی ساختمان را که در داخل آن‌ها دفاتر فروش بلیت، اتاق‌های استراحت رانندگان و خبرنگاران، کافه و اتاق‌های انتظار و دستشویی‌ها قرار گرفته‌اند؛ احاطه می‌کند. علاوه بر این استفاده از فرم منحنی همچون سایه‌بان و پناهگاهی برای پیاده‌ها ععل می‌کند تا با خیال‌ راحت‌تری بین مرکز شهر و ایستگاه راه‌آهن تردد کنند. پوشش آلومینیومی ساختمان هم در طول روز و با تغییر موقعیت خورشید درخششی متفاوت پیدا می‌کند و به لحاظ انعکاس نور به‌طور مداوم تنوع و جذابیت خلق می‌کند.

5.سایه‌بان ابرمانند برای ایستگاه اتوبوس آرائو سوئیس

6.ترمینال اتوبوس پرستون انگلیس

7.ترمینال اتوبوس در اُسی‌یِک کرواسی

8.ایستگاه اتوبوس واکسهال انگلیس

ایستگاه واکسهال که به عنوان بخشی از برنامه‌ی باز زنده‌سازی نواحی جنوب لندن در سال 2005 ساخته شد، هنوز با فرم شیب‌دار و ساخته‌شده از فولاد ضد زنگ‌اش، مدرن و چشمگیر به نظر می‌رسد. اما این فرم مدرنیستی برجسته عملکردی هم دارد: بام به وسیله‌ی سلول‌های فوتووُلتائیک پوشانده شده تا در طول روز با جذب نور خورشید بخشی از انرژی مورد نیاز ایستگاه را تهیه کند. سازه‌ی معلق و آزاد ساختمان از خطوط نقشه‌ی لندن الهام گرفته شده و به شکلی طراحی شده تا تمیز ماندن آن آسان باشد.

9.پایانه‌ی تیاس، فرانسه

 10.ایستگاه اتوبوس بوسبانهُف آلمان

طراح: بلانک + مورگن آلمان